Agfa Agfaortho 25: Ortokromatisk svart-hvit negativ film

Eika klargjøres for fiskesesongen.

Som amatørfotograf på 80-tallet var jeg opptatt av å ta skarpe bilder uten sjenerende korn. Det gjaldt å bruke filmer med lav ISO-verdi, eventuelt å investere i et mellom-format kamera – noe jeg ikke hadde råd til. I fotomiljøet fikk jag da tips om å bruke ortokromatisk film for å få skarpe bilder uten sjenerende korn. Denne filmen gjengir ikke fargespekteret på samme måte som panakromatisk film; blåtoner gjengis mørkere mens rødtoner gjengis lysere. Dette kunne jeg kompensert ved å bruke et blåfilter foran objektivet. Ulempen da ville være at ved bruk av denne langsomme film på ISO 25 ville fått svært lange eksponeringstider.

På bildet fra småbruket Tangen sees tydelig at den blå himmelen gjengis mørkt når man fotograferer med ortokromatisk film.

Agfa Ortho 25 Professional-film var – likhet med Kodaks Technical Pan – en type dokument-film som ble brukt til avfotografering av tekst samt tekniske tegninger / plansjer. Det ortokromatiske negativet er preget av en optimal reproduksjon av detaljer, høyeste oppløsning og ekstremt fint korn. I utgangspunktet gjengir ikke filmen gråtoner, men ved framkalling ved bruk av Tetenal Neofin Doku, som er en ekstremt myk framkaller med høy utnyttelse av filmhastighet, gjør det mulig å bruke slike dokument-filmer til halvtonefotografering med en særegen tegning og gråskala.

Gjeddefiske på Hersjøen

Verken Kodak eller Agfa produserer slike filmer lenger, men entusiaster kan fortsatt få kjøpt fryselagret film fra enkelte leverandører

Agfa Agfaortho 25 Pro var en ortokromatisk svart-hvit negativ film optimalisert for teknisk, vitenskapelig og halvtonearbeid, samt kreative og billedlige applikasjoner. Denne unike filmen er preget av ekstremt høy skarphet og oppløsningskraft, og har også en imponerende fin kornstruktur.

Filmen klarte å gjengi mørke detaljer inne i et nedlagt fjøs samtidig som husene utenfor gjengis relativt bra.

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: