Med Olympus E-3 til Røros

Kirketårnet reiser seg bak slagghaugen.

I juli 2008 tok jeg med mitt nyervervede Olympus E-3 kamera påmontert det svært gode Zuiko Digital 14-54 f. 2,8-35 zoomobjektivet. Dette er et robust og værtettet semiprofesjonelt kamera, som allikevel ikke slo an blant profesjonelle fotografer på grunn av den mindre sensoren og en oppløsning på 10 megapiksler.

Om Bergstaden Røros

Den første smeltehytta på Røros ble anlagt i 1646, to år etter at det første malmfunnet ble gjort og den første prøvedriften begynte i Rauhammaren i 1644. Røros Kobberverk regner 1644 som sitt startår. Rett utenfor Bergstaden ligger flere kjente gruver: Kongens gruve og Christianus Sextus gruve i nord, Storwartz gruve og Olavsgruva i nordøst. På grunn av ulønnsom drift ble gruvedriften nedlagt i 1977.

Bergstaden har bevart mye av sitt gamle preg, og fra 1920-årene av har Riksantikvaren arbeidet for å bevare sentrale partier av miljøet, blant annet ved fredning av en rekke enkeltbygg og anlegg. Hele bykjernen er nå vernet, med barokkirken («Bergstadens Ziir») fra 1784, og slagghaugene. Kirken, som er en av stedets få bygninger av stein, er en av landets største med 1800 sitteplasser.

I 1980 kom Bergstaden med på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv (List of World Heritage). Verdensarvområdet ble utvidet i 2010 for å omfatte en større del av «cirkumferensen», de omkringliggende bygdene som ble påvirket av virksomheten ved kobberverket. (Kilde: Store norske leksikon)

Om kameraet

Nettstedet DpReview testet kameraet og vurderte det blant annet slik (oversatt ved bruk av Google Tranlate): For å starte med de positive tingene; for den relativt lave prisen, tilbyr E-3 overbevisende og svært konkurransedyktige funksjoner, som for eksempel vippeskjermen, IS stabilisering av sensoren, SSWF støvfjerning, sprutsikkert kamerahus som er unikt på dette nivået. På papiret har Olympus E-3 levert på alle viktige funksjoner, og i hånden føles det godt balansert responsivt og bunnsolid.

E-3 er da et kamera som gir fantastiske resultater så lenge du holder deg innenfor komfortsonen. Takket være sensorens begrensninger, hvis du tøyer grensene (prøver å fange for stort dynamisk område, øker følsomheten i lite lys, prøver å gjengi de fineste detaljene i et motiv), begynner den å under-prestere sammenlignet med de beste av konkurrentene.

Mine erfaringer med kameraet samsvarer i stor grad med vurderingene som ble gjort av DpReview: Et bunnsolid kamera med gode objektiver som kunne brukes i all slags vær. Begrensningene knyttet til dynamisk omfang (ca. 10 EV ved ISO 100) gjorde det nødvendig å fotografere i RAW-format for å kunne få best mulige resultater.

Etter at jeg la ut mine bilder fra Røros, fikk jeg en henvendelse om bruk av bildet nedenfor i forbindelse med oppgradering av Coop Megabutikken på Røros.

Til tross for en sensorstørrelse på 10 mb, kunne dette bildet fra Røros printes 8 meter langt og pryde inngangspartiet på Mega Røros.
Et kjent motiv fra Røros
Varme farger i et kaldt klima.
Tett trehusbebyggelse.
Tømmerhus.

Husrekke av tømmerbygninger.

Et lite hus ved slagghaugene.

Slagghaug fra gruvedriften.

Slagghaug.

Tradisjonelle byggeteknikker.

Trange forhold.

Trøndersk byggeskikk.

Her holdt avisa Fjell-Ljom til.

Hyttelva.
Ødegårds trykkeri.

Sleggvegen.

Kveldslys.

Bergstaden.

Småhus og kirkespir.

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: