På sykkeltur med FujiFilm X100

Krogen på sykkeltur.

DpReview skrev om dette kameraet da det ble lansert i 2010 (oversatt ved bruk av Google Translate): Blant alle de kameraene som ble presentert på Photokina 2010 – inkludert entusiast SLRs som Nikon D7000, Canon EOS 60D, Pentax K-5 og Sigma SD1 – stjal en helt uventet modell showet. Fujifilm avduket FinePix X100, et kompakt kamera med en APS-C-sensor i SLR-størrelse med tradisjonell analog betjening av lukkertid, blender, eksponeringskompensasjon m.v. Bak disse gammeldagse betjeningsorganene skjuler det seg banebrytende teknologi inne i en retro-stylet kropp med et utseende til å dø for.

X100 bruker tradisjonell analog styring (som man kjenner igjen fra de filmbaserte kameraene) av lukkertid, blenderåpning og eksponeringskompensasjon, sammen med en elektronisk koblet (‘focus-by-wire’) manuell fokuseringsring. Men den største nyheten er den innovative hybride søkeren, som kombinerer en konvensjonell optisk søker med direktesyn med en elektronisk søker med høy oppløsning. Dette gir i prinsippet i det minste det beste fra begge verdener, pluss noen få unike triks av seg selv. Hvis du foretrekker det, kan du selvfølgelig også bestemme utsnitt på bildene dine ved hjelp av den 2,7-tommers LCD-skjermen på baksiden, som alle andre kompakte kameraer.

Retro kamera: Sølv kamerahus og brunt skinnetui.

Det må innrømmes at også jeg falt pladask for dette kameraet som minnet meg om analoge fotoapparater jeg hadde brukt tidligere, samtidig som det var spekket med moderne teknologi. Jeg var derfor i ekstase da jeg ble eier av et slikt sølvfarget kamera med brunt skinnetui. Folk spurte meg ofte om det fremdeles var mulig å få kjøpt film til slike gammeldagse fotoapparat. Imidlertid ble dette kameraet stjålet og jeg gikk inn i en langvarig sorgtilstand. Utvalget av brukte kamera var preget av lite tilbud og svært høye priser. Men så – plutselig – dukket det opp et tilbud om en «limited» svart utgave med ditto etui til halve prisen. Jeg slo til!

FujiFilm vs. Kodak

Den digitale æra kom svært brått på produsentene av film og analoge kamera. Det multinasjonale storkonsernet Kodak, som ironisk nok lå i tet når det gjaldt utvikling av digitale bildebrikker, vurderte det slik at digitale kamera ikke ville kunne konkurrere kvalitetsmessig med de tradisjonelle filmbaserte løsningene.

Fasit kjenner vi nå; Kodak er stort sett redusert til en firmalogo som lisensieres til diverse produsenter av fotografiske produkter. Fuji derimot, tok i mot den digitale utfordringen og har klart å lansere et stort antall kameratyper og objektiver som er godt mottatt i markedet. De har en liten spesialitet ved at man i de digitale kameraene kan velge ulike filmsimuleringer som skal gi bilder som minner om deres velkjente filmtyper som Velvia, Provia, Astia med henhold til kontrast, fargegjengivelse med videre.

PS: Det er fortsatt mulig å kjøpe Kodak film av ulike typer, inkludert bladfilm. Men hele verdikjeden med verdensomfattende laboratorier for framkalling og kopiering av bilder er borte. Den legendariske Kodachrome er det ikke lenger mulig å få kjøpt eller framkalt.

En Kodak Ektachrome 36 bilders lysbildefilm koster nesten 300,- kr. Det samme gjelder FujiFilm Velvia.

FujiFilm X100 i svart utgave.

FujiFilm X100 har blitt standard tilbehør når jeg sykler rundt på Øvre Romerike. Kameraet har et fast objektiv på 23 mm. som tilsvarer en moderat vidvinkel på 35 mm. på fullformat kamera. Denne brennvidden er godt egnet for landskapsfotografering.

Bildene nedenfor er eksempler på motiver jeg har fanget på mine sykkelturer med mitt kjære FujiFilm kamera.

Åkerlandskap i Nannestad.
Sensommer i Nannestad.
Fra Randbygrenda.
Husmannsstue i Åsgreina.
Husmannsstue i Ullensaker.
Kulturlandskap i Nannestad.
Fra Kringlerdalen: Panorama fra 3 eksponeringer.
Fra Andelva.
Fra Risebro.
Svanfoss sluse.

Til slutt: Et par vinterbilder som ikke er tatt fra sykkelsetet:

Ravinelandskap.
Fra Gjerdrum.

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: