Sensorstørrelse og dybdeskarphet

Dess mindre størrelse det er på sensoren, dess større blir dybdeskarpheten. Både forgrunn og bakgrunn kan framstå skarp i bildet. Dette kan være en fordel ved fotografering av ulike motivtyper – eksempelvis landskap.

Men noen ganger ønsker fotografen at hovedmotivet skal framstå skarpt i kontrast til en uskarp forgrunn eller bakgrunn. For å få til en slik effekt må fotografen bruke et objektiv med stor blenderåpning.

Jeg bruker i hovedsak fotoapparater med 4:3 sensor. Denne sensoren har en «crop-faktor» på 2. Det innebærer at brennvidden må halveres for å få samme bildevinkel som på et såkalt fullformat kamera.

Bildet av prestekragene over er tatt ved bruk av et Mitakon Speedmaster 25 mm objektiv med største blenderåpning på f 0,95.

Nettstedet https://mmcalc.com/ har en kalkulator som gjør at du kan sammenligne dybdeskarphet med ulike kombinasjoner av brennvidde og sensorstørrelse.

I følge denne kalkulatoren vil mitt 25 mm objektiv med største blender 0,95 tilsvare et normalobjektiv på 50 mm med lysstyrke 1,9 på et fullformat kamera (eller et analogt småbildekamera).

Men lysstyrken er allikevel på 0,95 slik at bilder tatt i dagslys med ISO 200 gir en lukkertid på 1/8000 sekund eller kortere.

 

 

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: