Ut på tur med fotogruppa 11. april!

11. april legger fotogruppa sitt medlemsmøte til Fetsund lenser.

De som ønsker det kan møtes på Galleri Jessheim kl. 17:30 for organisering av felles skyss.

Ellers er det mulig å møte opp direkte ved Fetsund lenser kl. 18:00.

Foruten fotoutstyr, anbefales det å ta med kaffe og eventuelt noe å spise.

Litt om Fetsund lenser

Anlegget ved Fetsund lenser ble tatt i bruk i 1861, etter at jernbanen kom til Fetsund i 1860. Jernbanebrua over Glomma hadde for små åpninger til at tømmerflåtene kunne seile igjennom, og det ble dermed behov for en ny lense nedenfor brua. I vassdrag med fellesfløting av løst tømmer har det vært nødvendig å bygge store lenseanlegg for å kunne sortere det nedfløtte tømmeret og levere det til de ulike kjøpere.

Det store anlegget omfatter faste og flytende innretninger i vann, og vel 20 bygninger ved vannet. I vann er de maskinelle innretningene bygget på pontonger, og flyter festet til pæler eller bunter av pæler. I tillegg til de sammenhengende lange gangbruene som løper parallelt gjennom det meste av anlegget hører det flytende hvilehytter og båter i mange størrelser og kategorier fra slepebåt til robåter. Pæleapparat hører også til.

På land finnes verksted, smie , sagbruk, båtbyggeri, hvilebrakker, materialhus og annet. I store trekk finnes alle de bygningene og utstyret som trengs for løpende vedlikehold og framstilling av vanlig redskap og utstyr til fløtingsarbeidet. Her ble smidd fløtehaker, bygd «Fetsundbåter» og annet lokalt utformet redskap. Fetsundbåten var klinkbygd og skilte seg sterkt ut fra f. eks. fløterbåtene som ble bygget og brukt i Flisa, lenger nord i Glomma.

Administrasjonssentret på Lund består av kontorbygning, kontorsjefbolig, vognskjul og arkivbygning. Disse ligger i et tun på en liten høyde, med et hageanlegg mot sør. Kontorbygningen og kontorsjefboligen har sveitserstilpreg.

Anleggene ved Fetsund er blitt forandret og omfanget redusert flere ganger i forbindelse med rasjonaliseringer i driften. Anlegget ble nedlagt i 1985. Fetsund lenser er et teknisk kulturminne som ikke bare var en betydelig arbeidsplass , men også hadde et eget samfunn med et særeget miljø. Dette har også preget lokalsamfunnet omkring. Både økonomisk, sosialt og kulturelt var fløterne og deres familier knyttet til lensene , som utgjorde rammer for deres liv og virke.

Kilde: Riksantikvaren

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: