Mitakon Speedmaster f/0,95

Jeg har anskaffet meg et Mitakon Speedmaster 25 mm objektiv med største blenderåpning på f/0,95. Objektivet er laget i Kina og er uten noen form for automatikk. Det betyr at fotografen selv må velge blenderåpning og fokusere manuelt.

Blenderåpningen (lysstyrken) følger denne skalaen: f/1 – f/1.4 – f/2 – f/2.8 – f/4 – f/5.6 – f/8 – f/11 – f/16 – f/22. Laveste tallverdi gir mest lys til filmen/brikken. For hvert trinn opp på skalaen (større tall), må lukkertiden dobles for å få inn samme lysmengde. Eksempelvis dersom blenderverdien er satt til f/1 og lukkertiden da blir 1/500 sekund, vil lukkeren måtte være åpen i 1/125 sekund dersom blenderverdien er satt til f/2.

Det er to hovedpoeng ved å velge et lyssterkt objektiv:

  • Du kan fotografere i dårlig lys uten å bruke for lang lukkertid.
  • Dybdeskarphetsområdet blir mindre dess høyere lysstyrke objektivet gir mulighet for. Dette kan gi skarpt fokus på hovedmotivet, mens bakgrunnen blir uskarp.

Objektivet jeg har kjøpt passer sammen med nye Olympus (og Panasonic) kameraer som er basert på Micro Four-Thirds standarden. Siden Olympus har en mindre bildebrikke enn filmruten på tradisjonelle kameraer (og såkalte fullformatsbrikker), vil en brennvidde på 25 mm tilsvare et tradisjonelt normalobjektiv på 50 mm.

Jeg har ikke testet objektivet mye ennå, men registrerer til min skuffelse at fokushjelpemiddelet «focus peeking» ikke fungerer sammen med dette objektivet. Det blir derfor en større utfordring å stille skarpt.

Bildet under er tatt på full blenderåpning og viser hvordan objektivet gir uskarp bakgrunn.

P4170014 copy.jpg

 

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: