Jeg har, etter at president Trump varslet lettelser i eksportforbudet til Huawei, kjøpt en mobiltelefon av typen P20 PRO.
Grunnen til denne anskaffelsen er de avanserte kamerafunksjonene som er bygd inn i denne mobiltelefonen. Huaweii P20 PRO scorer meget bra på tester, inkludert DXOMARK som anses å være svært seriøs i sine testprosedyrer. P20 PRO utmerker seg ved at sensoren som fanger lyset er betydelig større enn det som er vanlig på andre mobiltelefoner, faktisk like stor som på enkelte kompaktkamera.
Med en sensorstørrelse på 1/1.78 tommer, er kameraets sensor omtrent dobbelt så stor som Samsung Galaxy S9 sin brikke på 1/2.55 tommer. Sensoren fanger opp ca. 20 prosent mer lys enn de mindre sensorene som brukes i de fleste konkurrerende modellene. Dette oppsettet gir et meget bra dynamisk omfang som klarer å gjengi krevende partier i høylys og skygger.
Standard brennvidde tilsvarer en vidvinkel i fullformat på 27 mm. Kameraet har mulighet for en 3 gangers optisk zoom som gir en brennvidde på 80 mm (tradisjonell portrett-brennvidde), noe som er en betydelig bedre enn 2x tele-modulene på mobiltelefoner fra andre leverandører.
Jeg har, foreløpig, satt opp kameraet med disse innstillingene:
- Oppløsning: 10 megapixler i 4:3 format; Dette gir bildefiler på 3.468 * 2.736 piksler. JPEG-filene tar opp 2-4 MB på harddisken.
- Lagring i RAW-format av bilder som er tatt i proff-modus; Dette gir RAW-filer på ca. 20 MB. Når disse blir konvertert til JPEG-filer, får jeg filer med 7.280*5.729 – tilsvarende hele 40 megapiksler. I JPEG-format blir filene gjerne 10-15 MB store.
Foreløpige betraktninger:
For å kunne bruke en slik smarttelefon som et (nesten) fullverdig alternativ til et kompakt kamera, synes proff-modus å være å foretrekke framfor de øvrige valgene med stor bruk av kunstig intelligens. Bilder som er lagret i RAW-format gir store muligheter for videre bearbeiding og korrigering ved bruk av et standard bildebehandlingsprogram, noe som passer til min etablerte arbeidsflyt. Tittelbildet av «Høvleri Kafé» er tatt i proff-modus og bearbeidet videre ved bruk av PhotoShop Elements.
Bruk av effekter som natt, portrett og bilde (som gjenkjenner ulike motivtyper) gir resultater som kjapt kan deles på sosiale medier (dersom fotografen har vært noenlunde bevisst i gjerningsøyeblikket).
Bildet under er tatt i «nattmodus» ved midnattstider. Jeg holdt kameraet noenlunde stille i flere sekunder før det var samlet nok lys til å framstille dette bildet.