Litt nostalgi

Når du ser på gamle fargebilder fra 60- og 70-tallet vil du fort finne bilder med litt sære farger. Noen farger er bleket bort med den virkning at bildet får et fargestikk. I tillegg kan fargene være bleknet som følge av bruk av dårlige kjemikalier i framkallingen og/eller at bildene er blitt utsatt for sterkt sollys over lengre tid.

Dagens digitale bilder har ofte en bedre gjengivelse av fargene i utgangspunktet og vil ikke bli påvirket av tidens tann så lenge de oppbevares på et lagringsmedium – lokalt eller i «skyen».

IMG_20190718_141443 copy.jpg

Dersom du synes at det digitale bildene blir for skarpe, fargesterke og «sterile» kan disse behandles i et bildebehandlingsprogram (eller direkte på mobiltelefonen) ved bruk av såkalte filter. I bildet av den gamle grinda har jeg bruk en «plug-in» i Photoshop Elements som heter Topaz Labs. Jeg har der brukt et filter som heter «Timeless» for å illudere at bildet er tatt for lenge siden.

Nedenfor er gjengitt to bildepar som ytterligere illustrerer effekten:

oznor
Digitalt bilde
oznor
«Gammelt» bilde
oznor
Digitalt bilde
oznor
«Gammelt» bilde

For at illusjonen om at det er et gammelt bilde skal virke troverdig, bør det ikke være spor av moderne gjenstander i bildet.

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: