Vivitar 24 mm 2,8

Jeg liker å teste ut gamle objektiver på digitale systemkameraer. Dette bildet er tatt på et Sony A6000 som har en APC-brikke med cropfaktor på 1,5 i forhold til det gamle filmformatet (såkalt «full frame» på den digitale sjargongen). For å få en bildevinkel på denne APC-brikken kombinerer jeg objektivet med en Metabones Speed Booster som reduserer brennvidden med en faktor på 0,7. Dette innebærer samtidig at lysstyrken øker med ett blendertrinn. Til dette opptaket brukte jeg et gammelt Vivitar 24 mm. vidvinkelobjektiv hvor jeg satte blenderåpningen til 5,6. Dette innebærer at bildet er tatt med en effektiv brennvidde på 24*1,5*0,7= ca. 25 mm. og blenderåpning 4,0.Når man bruker slike gamle objektiver på moderne kameraer må man fortsatt styre fokusering og blenderåpning manuelt. Det overføres ingen EXIF-data til kameraet og linsefeil (fortegning) blir ikke korrigert i kameraet. Slike gamle objektiver gir ikke den samme tekniske kvalitet som moderne optikk (kontrast og skarphet), men kan ha egenskaper (f.eks. fargegjengivelse) som skaper litt andre – mindre «klinisk» perfekte – resultater.

Noen av mine fotovenner liker best svart/hvite bilder og jeg har derfor konvertert dette bildet som har slike egenskaper at det også fungerer uten farger. PS: Jeg brukte programmet Silver Efex Pro og har lagt på et gulfilter i konverteringen for å gjøre himmelen mer dramatisk.

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: