FourThirds – et tilbakeblikk til 2006

I 2006 lanserte Panasonic sitt første speilreflekskamera for FourThirds-standarden. Kameraet hadde en bildebrikke på 7,5 megapiksler og ble utviklet i et samarbeid mellom Panasonic, Olympus og Leica.

Kameraet hadde flere funksjoner som pekte framover:

  • Live view som gjør det mulig å forhåndsvise bildet på en LCD skjerm når bildet komponeres og behov for eksoneringskompensasjon vurderes.
  • Kameraet ble introdusert med et nytt Leica D Vario-Elmarit 14–50mm f/2.8–3.5 objektiv (28-100mm 35mm ekvivalent), det første Leica objektiv for Four Thirds systemet, og det første Four Thirds objektiv med optisk bildestabilisering (image stabilization).
  • Kameraet ble også utstyrt med et Supersonic Wave Filter, for å unngå støv på sensoren.

Kameraene Panasonic DMC-L1 og Leica Digilux 3 var teknisk og designmessig sett identiske, mens kunden måtte betale ca. 27.000,- kr for et kamera med Leica logo, mens kjøpere av Panasonic slapp unna med ca. 20.000,- kr.

Designet skulle minne om Leicas ikoniske målsøkerkameraer og speilhuset fikk derfor en ukonvensjonell utforming. Olympus E-330 hadde et annet design med mer bruk av plast i kamerahus og objektiver og var derfor rimeligere i anskaffelse.

Alliansen mellom Panasonic, Olympus og Leica med flere ble godt tatt i mot av de som håpet at 4:3-standarden skulle bli en suksess i konkurransen mot Canon og Nikon. Imidlertid forlot produsentene 4:3-standarden til fordel for den nye Micro FourThirds standard med kortere avstand mellom objektiv og kamera da speilrefleks søkersystemer ble erstattet av elektroniske søkere. Leica har utviklet sine egne standarder for egne kameraer med fullformat og APC-format brikker, men lager, i samarbeid med Panasonic, objektiver for Micro FourThirds standarden.

Det lages ikke lenger objektiver for 4:3-standarden, men disse objektiver kan fremdeles brukes på kamera basert på Micro FourThirds standarden ved bruk av et adapter.

Kameraene et tilgjengelig på eBay med et slikt prisbilde:

  • Olympus E-330: ca. 1.250,- kr med 14-45 Zuiko objektiv
  • Panasonic DMC L1: ca. 3.500,- kr med Leica D 14-50mm F2.8-3.5 objektiv
  • Leica Digilux 3: ca. 7.000, kr med Leica D 14-50mm F2.8-3.5 objektiv

 

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: