Selvportrett

Ullensaker kunstforenings fotogruppe har gjennom sesongen tema som medlemmene skal jobbe med. I sesongen 2016/17 var ett av temaene «selvportrett». Dette var en utfordrende oppgave for mange, da amatørfotografer ofte trives bedre bak enn foran kameraet.

Bildet nedenfor er mitt svar på oppgaven. Som det vises på bildet, er fotografen er noe preget av stundens alvor. Bildet er tatt ved bruk av en lang fjernutløser. Jeg så ikke selv hva som kom med på bildet og måtte derfor ta flere eksponeringer slik at jeg hadde noe å velge mellom. Bildet er tatt i naturlig lys fra store vinduer hvor lyset kommer inn fra høyre. Fargeskalaen er noe dempet i etterbehandlingen.

DSCF2547 mix

Selvportrett er en sjanger innen tegne- og malerkunst, forekommer også innenfor fotografi, der kunstneren portretterer seg selv. Det ble en ikke uvanlig foreteelse fra omkring 1500-tallet, og dyrkes fortsatt av enkelte kunstnere.

Selvportrettene kan variere fra enkle strektegninger til forseggjorte ateliermalerier. Noen kunstnere har satset på stemningsbeskrivelse mere enn på portrettlikhet – men de fleste inneholder elementer som gjør dem gjenkjennelige for andre.

Motiver for å lage selvportretter kan variere, men et nærliggende er at etter at speilet ble utviklet, var modellen alltid tilgjengelig. Reklame var et annet: kunden kunne se hva kunstneren var god for når det gjaldt å få fram likhet. Et tredje moment har trolig vært å synliggjøre for seg selv og andre tidens gang, og egen utvikling som kunstner. Et fjerde kan ha vært å synliggjøre seg selv for ettertiden, noe som også gir en enkel forklaring på hvorfor enkelte kunstnere har malt seg selv inn som statister i malerier av flere sjangre.

Der finnes mange kjente selvportretter. Albrecht Dürers er velkjente. Rembrandt er kjent for flere fra forskjellige livsstadier. Edvard Munch laget flere, hvor den aldrende Munch med klokke og seng er det mest kjente. Også Odd Nerdrum har laget selvportretter, men bare ett som ble omstridt. Den finske maleren Helene Schjerfbeck lagde flere sterke selvportrett gjennom et langt kunstnerliv. (Kilde: Wikipedia)

I dag er vel den fotografiske sjangeren selvportrett dominert av såkalte «selfies».

 

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: