Olympus C-7070 Wide Zoom

Olympus c-7070

Det er blitt med fotoapparater som med mobiltelefoner. Det kommer stadig nye modeller med bedre ytelse og flere finesser. Utskiftingstakten kan derfor bli stor.

I 2005 gikk jeg til anskaffelse av Olympus C-7070 Wide Zoom. Kameraet har ikke utskiftbar optikk, men kan allikevel ikke karakteriseres som et kompaktkamera til å ha med i lomma.

Dette kameraet har en brikke på 7,1 megapiksler, men selve bildebrikken er liten (1/1.8 tomme – se plansjen under). Størrelsen på brikken er en viktig faktor for bildekvaliteten:

  • Store brikker gir mulighet for større dynamisk omfang; dvs. at de klarer bedre å gjengi detaljer både i lyse og mørke partier i bildet.
  • Store brikker har gjerne større mulighet til høye ISO-verdier slik at det går an å fotografere uten bruk av blits og stativ når det er lite lys – både inne og ute.
  • Små brikker gir større dybdeskarphet; dvs. det skarpe området går fra ganske nært til uendelig. Imidlertid er det vanskeligere å ta bilder med uskarp bakgrunn (f,eks. portretter) når kameraet har en liten bildebrikke.

Ulike brikkestørrelser vises på plansjen under:

camera-sensor-size-12

Plansjen viser at den brikkestørrelsen som heter «Full Frame» tilsvarer det såkalte småbildeformatet på filmbaserte fotoapparat. Denne type brikker finnes i de dyreste modellene fra Nikon, Canon og Sony, samt Leica og Pentax. Markedsgrunnlaget for denne type kamera er i hovedsak profesjonelle fotografer og ivrige amatører (med tykk lommebok). For å utnytte disse kameraene optimalt trengs det kostbare og tunge objektiver. Til kamera med mindre brikkestørrelse kan det lages mindre og lettere objektiver.

Øvrige kamera – og mobiltelefoner – fra disse og andre produsenter er utstyrt med mindre brikker som allikevel kan også gi helt utmerket resultat ved utskrift i store formater. Det synes å være en trend at markedsledende fabrikanter som Nikon og Sony nå satser på kamera med høy kvalitet (og pris) basert på 1 toms bildebrikker.

Olympus C7070 Wide Zoom er meget solid bygget og har gode muligheter for manuelle innstillinger. Bildene kan lagres både i .JPG– og .RAW-format. RAW-formatet kan betraktes som et film negativ som kan «fremkalles» på ulike måter. Da jeg kjøpte kameraet brukte jeg dessverre i for liten grad de mulighetene som lå i raw-filene. Én grunn til det var at lagringen på brikken tok svært lang tid, den andre var at jeg ikke kunne nok om mulighetene som raw-filene gir for å gjengi detaljer i mørke og lyse partier.

Bildet fra Bud (under) er blant de første jeg tok med dette kameraet. Dessverre ble det kun lagret som .jpg-fil som kameraet komprimerte litt for mye.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: