Svart/hvitt eller farger?

Nedenfor er et gammelt bilde av min svigerfar Åge som, ved hjelp av Blakken, driver slåttonn på småbruket Bakken som lå ved Bakketjernet i Ullensaker.

Fotografen er ukjent. Da bildet ble tatt, dreide fotografering seg i hovedsak om bilder i svart/hvitt. Fargekopier ble først vanlige på 60-tallet, og da måtte man sende inn filmen til et laboratorium for å få tilbake papirbilder. Amatørene hadde stort sett bare mulighet til å framstille monokrome papirbilder i mørkerommet.

Untitled-1 copy

Farger har alltid vært attraktive hos publikum og før fargefotografiet ble kommersielt utbredt, ble det derfor brukt flere teknikker for å fargelegge fotografier i svart-hvitt etter at de var framkalt og kopiert til papir.

I dag brukes digitale retusjeringsmetoder, for eksempel ved hjelp av et bilderedigeringsprogram som or å friske opp og «levendegjøre» gamle bilder og for å gi nye bilder et gammeldags tidspreg.

Nedenfor har jeg foretatt en enkel digital «håndkolorering» av det originale bildet ved å bruke bildebehandlingsprogrammet PhotoShop Elements:

Untitled-1 copy hand color copy

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: