Hvor mange megapiksler trenger du egentlig?

Kunder på jakt etter nytt fotoapparat eller mobiltelefon får hele tiden informasjon om hvor mange megapiksler det nye produktet  har – dess flere dess bedre!

Som eksempel reklamerer Telenor for siste utgave av Apple iPhone: «Den avanserte kamerateknologien i iPhone 8 tar bildene dine til nye høyder. 12 MP kamera, raskere sensor, optisk bildestabilisering og nytt fargefilter er noe av det du kan glede deg over.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERABildet over, som viser Statoilbygget på Rotvoll, er tatt med mitt første digitale kamera i april 2002. Det var et kompaktkamera fra Olympus, Camedia C50 ZOOM, som var utstyrt med en sensor på 5 megapiksler, mindre en halvparten av den nye iPhone 8.

Hvor mange piksler du trenger, avhenger av hva du skal bruke bildene til:

  • Dersom bildene kun skal brukes til distribusjon i sosiale media på nettet, kan det være greit å vite at en sensor på 3,7 MP er tilstrekkelig til å fylle hele skjermen på en datamaskin hvor oppløsningen er satt til 2650 *  1440.
  • For fotografer som ønsker å skrive ut bilder på papir stilles det høyere krav til antall piksler i sensoren – men hvor ofte skriver du ut bilder?
  • Dersom du skal skrive ut et bilde i svært god kvalitet, settes skriveren til en oppløsning på 300 DPI (punkter per tomme). Bildet fra Rotvoll fyller derved en bildeflate på 22 * 16 cm dersom det skrives ut i denne kvaliteten.

Basert på utskrift i beste kvalitet – antall piksler i bildet er identisk med antallet punkter som printes på papiret – vil de ulike papirstørrelser kreve dette antall megapiksler fra sensoren:

  • A4: (210*297 mm.) 8,7 MP
  • A3: (297*420 mm.) 17,4 MP
  • A2: (420*594 mm.) 34,8 MP
  • A1: (594*841 mm.) 69,6 MP
  • A0: (841*1198 mm.) 139,5 MP

Imidlertid er det noe som heter resizing (ved bruk av interpolering) av bilder i de fleste bildebehandlingsprogram.

Hvis bildet inneholder for få piksler i forhold til ønsket størrelse og kvalitet på utskriften, kan du forstørre bildet ditt ved å:

  1. Beskjære bildet slik at det stemmer med proporsjonene på arket hvor bildet skal printes.
  2. Endre bildestørrelsen slik at antallet piksler horisontalt og vertikalt samsvarer med størrelsen på arket ved 300 dpi. Bildet blir da interpolert, det vil si at bildebehandlingsprogrammet lager nye piksler som det «dytter» inn mellom de eksisterende pikslene. På denne måten forstørres bildet, og det får piksler nok til å trykkes i ønsket format.

PS 1: Hvor mye et bilde kan forstørres ved bruk av interpolering avhenger av kvaliteten på det originale bildet, men hvis du forstørrer med 50% bør det gå bra…

PS 2: Kravet til oppløsning avhenger av avstanden fra betrakter til bilde. Jeg fikk trykket ut et bilde på 8 meter fra en original fil på 10 MP. Men da hang bildet som et banner høyt under taket på Mega Røros…

P1010502 copy

 

 

 

Forfatter: Krogen

Amatørfotograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: